Τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.
Παρόλα αυτά η ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού 261/2004 έγινε εντονότερη κατά τη διάρκεια μεγάλων κρίσεων, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull το 2010 και, πιο πρόσφατα, η πανδημία COVID-19, οι οποίες ανέδειξαν σημαντικά κενά στο υπάρχον πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αποσαφήνιση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών μέσω εκτεταμένης νομολογίας. Αυτή η νομολογία έχει παράσχει ουσιαστικές νομικές ερμηνείες που δεν μπορούν να αγνοηθούν στη διαδικασία τρέχουσας αναθεώρησης.
Με 20 χρόνια εμπειρίας στην υποστήριξη καταναλωτών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, το Δίκτυο των ΕΚΚ έχει βαθιά κατανόηση των συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες. Αυτές περιλαμβάνουν όχι μόνο τις διακοπές πτήσεων, αλλά και άλλες ανησυχίες, όπως η πολυτροπική μεταφορά, οι ρήτρες μη εμφάνισης, η μεταφορά αποσκευών, οι πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών και οι διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων. Μία ολοκληρωμένη και προνοητική αναθεώρηση πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις διαχρονικές ελλείψεις και να διασφαλίσει ισχυρά και εκτελεστά δικαιώματα για όλους τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών στην ΕΕ, με δύο βασικές λέξεις-κλειδιά: Διαφάνεια και Φροντίδα.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το έγγραφο των θέσεων του Δικτύου των ΕΚΚ για τα αεροπορικά δικαιώματα εδώ:ECC-Net position paper APR